Vad är då så speciellt med dessa IW-diplom?

Efter genomförd utbildning kan du arbeta som specialsvetsare, kvalificerad svetsning. Du kan även specialisera dig.

Om du uppgraderar till en IWS-examen kan du arbeta som svetsansvarig på företaget. Diplomet öppnar också möjligheter till arbete utomlands.

Läs mer på utbildning.se

Hur ser då framtiden ut för de som skaffar sig en utbildning inom svets?

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som svetsare och gasskärare under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete. Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete som svetsare och gasskärare kommer vara stora.

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats

Framtida jobb

Framtiden ser ljus ut när det gäller jobb. Det är fler som går i pension än som tillkommer. Svensk industri behöver fler skickliga svetsare. Svetsning är ett många gånger fritt och kreativt yrke. Du arbetar med olika uppgifter, främst inom verkstadsindustri. Några av arbetsuppgifterna är tillverkning, montering och reparation.

Du har dessutom möjligheter att göra karriär och läsa vidare på någon av de högre diplomutbildningarna, till exempel till svetsspecialist. 

Läs mer på svets.se

IW-behörighet ökar din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. IW-systemet innehåller möjligheten att för respektive svetsmetod (MMA, MAG och TIG) gå från kälsvetsare till plåtsvetsare och slutligen rörsvetsare.