Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering av råvarorna. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang. Vanliga symptom på matförgiftning är magont, diarréer och kräkningar.

Hygien hemma

Hemma undviker du bäst att bli matförgiftad genom att tvätta händerna ordentligt, hålla rent, diska skärbrädor och redskap ordentligt, ha kallt i kylskåpet (max 8°C ) och skilja på råvaror och lagad mat.

Anmäl matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att du har ätit ute på restaurang eller ätit mat som du köpt i butik bör du anmäla det till oss. Genom att anmäla matförgiftningen snabbt kan vi förhindra att fler blir sjuka.

Du kan anmäla till oss via mejl eller ringa till kommunens servicecenter.

Vid akuta besvär kontakta larmcentralen, telefon 112, eller sjukvårdsupplysningen, telefon 1177.