Här finns en livskraftig landsbygd med starka samhällen och bra skolor/förskolor. Ett rikt kultur- och föreningsliv som skapar mötesplatser.

Kommunen ligger i hjärtat av Kalmar län och har goda kommunikationer både på landsväg och järnväg.

Hos oss hittar du det gemytligt småländska och småskaliga. Det hjärtliga och genuina. Högsby kommun erbjuder många natursköna platser att leva och bo på.

Välkommen till Högsby kommun! 

Förskolor och utbildning

Vår verksamhet erbjuder den lilla kommunens fördelar: närhet, trygghet och småskalighet. Ett barn behöver alltid bli sett. I det viktiga mötet med läraren är utgångspunkten att varje elev är en unik individ.

Skolgård

Skolans grund bygger på goda relationer. Det sociala skyddsnätet är starkt och nära. Som invånare har man nära till verksamheten och erbjuds därmed stora möjligheter till delaktighet och påverkan. Tillsammans formar vi den höga livskvaliteten och sätter barnen i fokus. 

Läs mer om våra förskolor och utbildning

En livskraftig landsbygd med ett starkt näringsliv och bra kommunikationer

Högsby kommuns vision, Högsby kommun 2025: "Högsby kommun är en attraktiv och välmående kommun som brukar utan att förbruka, och där alla känner sig välkomna. En kommun där företagsamhet, bra kommunikationer och en välutvecklad service skapar goda förutsättningar för människors utveckling."

Gärdsgård

Foto: Jens Gustafsson

I kommunen finns en livskraftig landsbygd med flera lanthandlare, affärer och näringar. Tillsammans arbetar vi för att ha ett starkt näringslivsklimat där företagen kan gro och växa.

Högsby kommun ligger centralt beläget i Kalmar län och har goda kommunikationer både på landsväg och järnväg. Högsby ligger verkligen i hjärtat av Kalmar län! Väg 34 och 37 går genom kommunen och binder ihop Högsby med hela södra Sverige. Inom cirka 15 mils radie finns dessutom Linköping, Jönköping, Karlskrona och Ronneby.

Läs mer om näringslivet i kommunen

Rik fritid och starkt föreningsliv

Vår kommun har ett rikt och fungerande kultur- och föreningsliv. Det ger livskvalitet, stärker band mellan människor och utgör mötesplats och träffpunkt. Vi har ett stort utbud av aktiviteter, där föreningslivet har en nyckelroll som arrangör. Här erbjuds stor tillgänglighet till de idrottsanläggningar som finns.

Tre personer med korgar i händerna går på en stig

Foto: Jens Gustafsson

I Högsby kommun finns drömlika vyer över trolsk natur och sjöar. En genuin naturupplevelse! Här kan ni njuta av att vandra på vackra stigar och leder eller i någon av våra 16 naturreservat.

I kommunen finns kanske några av Smålands vackraste platser. Den storslagna naturen med djupa skogar och det stora antalet vildmarkssjöar ger stora möjligheter till rekreation. 

Läs mer om vad du kan uppleva och göra i kommunen

Bygg din husdröm

Kommunen har flera olika platser där vi kan erbjuda prisvärda, byggklara tomter i attraktiva lägen i alla våra tätorter. Här finns tomter med skön natur in på kroken och som ligger stationsnära med naturen som sin närmsta granne.

Husgrund

Även för de som söker en plats mer naturnära för ett fritidshus, så finns det möjligheter bland våra tomter. Hör av dig så hjälper vi till att realisera din husdröm!

Läs mer om lediga tomter och bostadsmark 

Din lägenhetsdröm

Högsby Bostads AB

Högsby Bostads AB är ett kommunalt bostadsbolag som sätter dig i centrum. Uppskattar du närhet till naturen men vill bo centralt så är Högsby tätort ett perfekt val. Din trivsel är vårt jobb. Vi erbjuder attraktiva bostäder inom Högsby tätort.

För dig som fyllt 60 år kan vi erbjuda vårt seniorboende Bostället, som ligger i ett trivsamt och tryggt område. I vårt seniorboende är lägenheterna lättillgängliga och fastigheten är utrustad med hiss och trivsamma gemensamma uteplatser.

Läs mer om vårt kommunala bostadsbolag Högsby Bostads AB 

I hela Högsby kommun finns flertal hyresvärdar att vända sig till när man söker boende. Kanske kan du hitta just din drömlägenhet i vår kommun? Hör gärna av dig till vår inflyttningsservice så berättar vi mer.

Bostäder och lediga jobb

Letar du bostad som är till salu och/eller lediga jobb? Då kan du läsa mer på webbplatsen flyttahit.nu. 

Flyttahit.nu

Mer information

Vill du veta mer, kontakta oss på Högsby kommun så hjälper vi dig med dina frågor och funderingar.

E-post: kommun@hogsby.se 

Hjärtligt välkommen att flytta till Högsby kommun!