Håll Sverige rent

Varje vår deltar Högsby i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Flera hundra tusen deltar varje år runt om i landet.

Vi håller rent

Vid frågor om "Vi Håller Rent", kontakta Miljö- och byggkontoret eller läs mer hos Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent

Var med du också i kampen mot skräpet!

Högsby – en "Håll Sverige Rent-kommun"

Ett medlemskap i Håll Sverige Rents nätverk mot nedskräpning innebär att det nu enkelt och smidigt går att rapportera in nedskräpning till Miljö- och byggkontoret via sin smartphone. För mer information se affischen nedan.

Vill du hjälpa till att hålla Högsby rent?

Skriv gärna ut affischen nedan, och sätt upp vid till exempel en anslagstavla i kommunen. Kontakta Miljö- och byggkontoret om du önskar få laminerad affisch skickad till dig.

Läs mer hos Håll Sverige Rent

Om nedskräpning

Nästan överallt där människor rör sig lämnas spår i form av skräp. Nedskräpning är ett miljöproblem som kan innebära konsekvenser för människor, djur och miljö. Är det redan skräpigt på en plats finns risken att nedskräpningen ökar ännu mer. Genom att vara en bra förebild och aktivt tänka hur vi hanterar den enklaste formen av skräp, påverkar vi våra barn, vänner och andra i vår omgivning.

Ta för vana att alltid ha med en lite plastpåse i fickan för sånt som du behöver kasta, så slipper du bära kladdigt bananskal direkt i fickan. Att för din egen skull hjälpa till att plocka rent längs motionsrundan eller hundpromenaden kan ge glädje tillbaka vid nästa promenad.

Du som har klagomål om nedskräpning kan vända dig till Miljö- och byggkontoret. Antingen ringer du till växeln och förklarar att du ringer angående ett nedskräpningsärende, så kopplar växeln dig vidare till personal på Miljö- och byggkontoret, eller så kontaktar du oss via e-post.

Enligt miljöbalken får ingen skräpa ner på en plats där allmänheten har tillträde eller insyn till. Miljö- och byggkontoret kan förelägga den som skräpat ner att städa upp efter sig. Nedskräpning är straffbart enligt miljöbalkens bestämmelser och påföljden är böter eller fängelse i högst ett år. Om det finns misstanke om brott har myndighetsnämnden skyldighet att anmäla överträdelsen till Polis- eller Åklagarmyndigheten.