Illustration av brunn. Texten: Kolla din brunn

Vattenprover

För att ta reda på vilken kvalitet det vattnet har som du dricker kan du göra en analys på ditt brunnsvatten. Kontakta kommunens växel så hjälper de dig vidare. Vattnet analyseras för bakterieinnehåll och ett antal kemiska parametrar enligt Socialstyrelsens rekommendationer.

Att göra ett vattenprov är varken dyrt eller krångligt, du hämtar provflaskor i receptionen på kommunhuset, Kyrkogatan 8 i Högsby, där du också lämnar in flaskorna som då skickas de vidare till laboratoriet. Du lämnar in flaskorna på torsdagar före klockan 12.00. Proverna ska vara tagna samma dag som du lämnar in provet, inte tidigare än klockan 9.00.

Analyserna utförs av ett företag som heter Eurofins. Vattenprover får ej lämnas in i egna flaskor utan speciella provflaskor finns att hämtas i kommunhusets reception. Var noga med att följa anvisningarna vid provtagningen för att analysen ska bli rätt.

Gratis barnprov

Små barn är mer känsliga för bakterier och ämnen som fluorid och nitrat och därför är det viktigt att analysera vattnet. Högsby kommun erbjuder kostnadsfria barnvattenanalyser. För att kunna nyttja gratis barnprov måste personen som lämnar provet:

  1.  Vara permanentboende i kommunen och skriven på fastigheten.
  2.  Vänta barn och vara gravid i 7-9 månaden (ej tidigare) eller ha barn under 1 år som bor permanent på fastigheten.