Budget och verksamhetsplan visar hur mycket pengar kommunen beräknas få in under respektive år. Den visar även hur pengarna ska användas i kommunens olika verksamheter.

God ekonomisk hushållning

Kommuner varken kan eller får förbruka mer resurser än vad de har och därigenom riskera äventyra kommande generationers möjligheter att finansiera sin välfärd.

God ekonomisk hushållning kan ses i två dimensioner; att hushålla i tiden samt att hushålla över tiden. Det vill säga att väga ekonomi mot verksamhet på kort sikt, samt att väga verksamhetens behov idag mot verksamhetens behov på längre sikt. Vidare har begreppet god ekonomisk hushållning både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv.

Det finansiella perspektivet innebär bland annat att varje generation själv ska bära kostnaderna för den service som den konsumerar, det vill säga ingen generation ska behöva betala för det som en tidigare generation har förbrukat. Verksamhetsperspektivet tar sikte på att kommunen måste bedriva sin verksamhet på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt för att kunna skapa förutsättningar för en god ekonomisk hushållning.

I kommunallagen finns även ett balanskrav på kommunerna, vilket innebär att om bokslutet visar ett negativt resultat krävs ett beslut om en åtgärdsplan för att återställa underskottet.

Finansiella mål

Kommunfullmäktige har beslutat om följande finansiella mål:

  • Verksamheternas nettokostnad i förhållande till skatteintäkter och statsbidrag får maximalt vara 100 % (2023)
  • Inflationssäkrad förmögenhet
  • Pensionsplaceringarna ska generera en avkastning som täcker de framtida pensionsutbetalningarna
  • Soliditeten ska stärkas