Varför ska ÖSK avvecklas?

Anledningen är att frågor som har med Hultsfreds kommun att göra har uppgått till cirka 75 procent av ÖSK:s verksamhet. Hultsfred har även lagt in flera egna frågor i förbundet enbart på grund av att kompetensen finns i förbundet. Det blir då inte ekonomiskt försvarbart för kommunerna att bedriva ett gemensamt förbund.

Är det helt klart att det blir en avveckling av ÖSK?

Ja, både Hultsfreds och Högsby kommun har i respektive kommunfullmäktiges sammanträde beslutat ja till avveckling av ÖSK.

När tar respektive kommun över sin förvaltning?

Senast den 31 december 2025.

Ska Hultsfreds kommun och Högsby kommun fortsätta samverka?

De båda kommunerna samverkar idag inom flera andra områden som gynnar båda kommunerna. Högsby sköter idag överförmynderiverksamheten åt Hultsfred, och Hultsfred hanterar gemensamma kartsystem. Båda kommunerna ingår i ett länssamarbete kring utveckling av e-tjänster.

Just nu utreds det om det går att hitta fler kostnadseffektiva samverkansområden.

Hur kommer en ny organisation eller förvaltning se ut i kommunerna framöver?

Vi arbetar aktivt med hur vår kommunala organisation på bästa sätt ska hantera frågorna som ÖSK sköter i dag. Ett arbete pågår med att se hur en sådan organisation ska fungera.

Hur kommer servicen bli för mig som invånare?

Verksamheten kommer pågå som vanligt under avvecklingsprocessen och därför kommer du få samma service som tidigare. 

Kommer avgifterna bli dyrare nu?

Nej, avgifterna för dig som kommuninvånare kommer inte att påverkas.

Är Hultsfreds och Högsby kommun oense?

Nej, vi har ett gott samarbete mellan kommunerna även att det gemensamma förbundet ÖSK ska avvecklas.

Vem ska jag kontakta för frågor om exempelvis sophämtning?

Du ska som tidigare kontakta Östra Smålands Kommunalteknikförbund till den dagen avvecklingen är klar och respektive kommun ansvarar för frågorna. Det gäller alla frågor inom bland annat avfall och återvinning, vatten och avlopp samt gator och utemiljö.

Jag är entreprenör och utför uppdrag åt ÖSK - vad händer med mig?

Verksamheten kommer att fortgå som vanligt under avvecklingsprocessen. Har du som entreprenör frågor? Välkommen att kontakta osk@osk.hultsfred.se.

Vad händer nu?

Nu påbörjar vi en likvidationsprocess. Under den här processen kommer vi att arbeta fram nya former och en ny organisation av kommunernas verksamhet inom dessa områden.