Om du vill sälja folköl i butik

För att få sälja folköl måste du också sälja mat. Det innebär att du ska registrera din butik som livsmedelsverksamhet. Registrera livsmedelsverksamhet gör du hos miljö- och byggkontoret via en blankett.

För att din butik ska godkännas som livsmedelsverksamhet måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.

Det ska dessutom finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker alltså inte.

Försäljning av tobak

Ansökan om försäljning av tobak ska göras till den kommun där försäljningen är tänkt att ske. Till ansökan ska du bland annat bifoga ett egenkontrollprogram.

Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut till den som inte har fyllt 18 år.

Kommunen har en skyldighet att bedriva tillsyn av handeln med tobaksvaror. Det är myndighetsnämnden i Högsby kommun som ansvarar för ansökan om försäljning och tillsyn. Kommunen tar ut en avgift för handläggandet av ansökan. Kommunen tar också ut en avgift för tillsynsverksamhet på försäljningsställen.