Aboda Klint

Aboda klint

Området kring Aboda Klint präglas av storslagen utsikt och hänförande natur med vandringsleder och stigar. Här finns skidbacke, belagda joggingspår, kanoter och båtar att hyra och ett bra fiske.

På Aboda Klint finns även allmänna grillplatser, stugor för uthyrning och ett café för fika eller mat. 

Läs mer: abodaklint.com

Bada

Besök våra fina badplatser till exempel Gösjön i Berga, Välen i Fagerhult, Kleven i Aboda och Övrasjön i Fågelfors. 

Läs mer om bad

Cykla

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Vår – sommar – höst: Vår nya cykelled för dig 15 mil genom trolsk vildmark och vidare genom ett vackert odlingslandskap. Du kommer att cykla förbi alla våra smultronställen och längs leden finns boende för alla smaker.

Etapp 1: Högsby-Fågelfors-Fagerhult 4,5 mil
Etapp 2: Fagerhult-Björkshult-Aboda Klint 6 mil
Etapp 3: Aboda-Värlebo 2,5 mil
Etapp 4: Värlebo-Högsby 2,7 mil

Fiska 

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Högsby Turistinformation säljer olika fiskekort för olika sjöar och vattendrag samt för Emån. Med Turistfiskekortet fiskar du under 2 veckor i 27 stycken sjöar och rinnande vattendrag naturskönt belägna inom Högsby kommun.

Fiskevattnen ligger såväl i den vackra Emådalen i närheten av Högsby som inbäddade i den trolska vildmarken kring i huvudsak orterna Allgunnen, Grönskåra och Fagerhult. Sjöarna och vattendragen är rika på bland annat gädda, abborre, gös, braxen och sutare.

På kartan, som bifogas Turistfiskekortet, kan du se vilka fiskevatten som omfattas av Turistfiskekortet och var dessa är belägna. När du köper Turistfiskekortet medföljer en mapp med utförlig information om berörda fiskevatten. Turistinformationen kan upplysa om vilka åldrar som gäller vid köp av olika fiskekort.

Läs mer om fiske

Lekplats 

Lekplats vid Välenbadets camping, Fagerhult

Lekplats Välenbadets camping

Information: Anna Alvarsson, telefon 073-840 24 54 och Mikael Andersson, telefon 070-63 72 265.

Trevlig campingplats vid sjön Välen. Välenbadets camping har övernattningsstugor, ett litet hopptorn, restaurang, handikappanpassad toalett med ramp, servicehus, lekplats, kiosk och vissa dagar är det allsång.

Lekplats vid Gösjöbadets Camping, Berga

Telefon: 076-075 78 17

Trevlig campingplats vid Gösjön. Gösjöbadets camping har ett stort hopptorn, lekplats, kiosk, minigolf, handikappanpassad toalett med ramp och handikappramp ner till sjön. 

Läs mer

Minigolf

Minigolf vid Gösjöbadets Camping, Berga
Telefon: 076-075 78 17

Trevlig campingplats vid Gösjön. Gösjöbadets camping har ett stort hopptorn, lekplats, kiosk, minigolf, handikappanpassad toalett med ramp och handikappramp ner till sjön. 

Läs mer

More Kastell

More Kastell

Information Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

More Kastell är en kraftig, cirka 25 meter hög, stenformation i Moreravinen, som ligger på gränsen mellan Högsby och Hultsfreds kommun. Ravinen är en så kallad förkastningsspricka, som troligen har sitt ursprung från istiden.

Ravinen är närmare en mil lång. Bredden varierar mellan 20-30 meter och djupet är cirka 30-40 meter. Upplev den säregna och karga naturen, urskogen och den unika växtfloran med mossor och lavar. Här häckar korpen och lodjur har setts här.

Med tanke på ravinen är det lämpligt att ta med någon vuxen.

Nostalgia

Bruksgatan 43, Fågelfors

Välkommen till Nostalgia i Högsby kommun! Lek, nöje, design för alla åldrar! Inne och ute. Butik, lokalt hantverk med mera. Ernst Rolf o Karl Gerhard med flera artister.

Bokning gruppbesök, telefon 0491-514 30. Gratis inträde (frivillig avgift).

Nostalgia i Fågelfors bjuder på lek och nöje för alla åldrar, till exempel en butik för lek, en snickarbod och jordkällare. Nostalgia är inramad av en rosenträdgård med ett 15-tal olika rosor, den äldsta härstammar från 1600-talet. Dessutom utställningar, om artister från bygden. 

Butiken i Nostalgia har utställning och försäljning av hantverk från lokala konstnärer.

För dig som är lite äldre finns utställningen "Från Järn till Trä"
Nostalgiaföreningen fortsätter nu arbetet med utställningar om hustillverkningens historia. Fogelfors-Hus, en av Sveriges äldsta husfabriker.

Information om öppettider telefon 0491-514 30.

Läs mer om Nostalgia

Välkomna önskar Nostalgiaföreningen i Fågelfors! 

Paddla

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Emån är ett av Sveriges största vattendrag och erbjuder både lugna och natursköna sträckor samt vilda forsar att paddla i. Här kan den erfarne såväl som nybörjaren finna lämpliga vatten. Dessutom kan Högsby erbjuda paddling i ett flertal insjöar och strömmande vattendrag.

Isättning sker vid bron i Ryningsnäs. Vid Blankans kraftstation krävs ett lyft för att komma vidare mot Högsby. Där tas kanoten upp vid bron för att isättas nedanför kraftstationen. Turen fortsätter mot Åsebo där upptagning sker i anslutning till bron. Större delen av etappen är invallad. Emån fortsätter sedan i Mönsterås kommun.

Tänk på att paddla i vuxet sällskap.

Emåturism Lixhult, 070-248 60 28, 070-658 73 23.
Läs mer: emåturism.se

Aboda Klint, telefon 0491-230 08, 070-398 85 06.
Läs mer: abodaklint.com

Vandra

Naturvandring

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Vandringsleden Jonas Stolts Kyrkväg är en historisk vandringsled där du följer i Jonas Stolts fotspår när han år 1820 vandrade de 10,2 km från sitt hem i Basebo till kyrkan i Högsby.

Högsbyleden sträcker sig genom Högsby kommun från Hornsö till Bockara med början vid Hornsö och slut efter Gösjön. Leden är 8 mil lång, uppdelad på sex etapper och går genom kulturbygd och vildmarksnatur. En vacker och intressant vandringsled genom ett genuint småländskt landskap.

En vandring runt sjöarna kring Aboda Klint visar att du befinner dig i ett verkligt vildmarksområde. Två olika leder finns att välja på.

Läs mer: abodaklint.com