Aboda Klint

Aboda Klints fritids- och äventyrsområde

Området kring Aboda Klint präglas av storslagen utsikt och hänförande natur med vandringsleder och stigar. Här finns skidbacke, belagda joggingspår, kanoter och båtar att hyra och ett bra fiske.

På Aboda Klint finns allmänna grillplatser, stugor för uthyrning och ett café för fika eller mat.

abodaklint.com

Bada

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Besök våra fina badplatser, till exempel Gösjön i Berga, Välen i Fagerhult, Kleven i Aboda och Övrasjön i Fågelfors.

Läs mer om bad

Cykla

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Vår – sommar – höst: Vår nya cykelled för dig 15 mil genom trolsk vildmark och vidare genom ett vackert odlingslandskap. Du kommer att cykla förbi alla våra smultronställen och längs leden finns boende för alla smaker.

Etapp 1: Högsby-Fågelfors-Fagerhult 4,5 mil
Etapp 2: Fagerhult-Björkshult-Aboda Klint 6 mil
Etapp 3: Aboda-Värlebo 2,5 mil
Etapp 4: Värlebo-Högsby 2,7 mil

Fiske

Fiska 

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Högsby Turistinformation säljer olika fiskekort för olika sjöar och vattendrag och Emån samt Sverigefiskekortet. Med Turistfiskekortet fiskar du under en eller två veckor i 27 stycken sjöar och rinnande vattendrag naturskönt belägna inom Högsby kommun.

Fiskevattnen ligger såväl i den vackra Emådalen i närheten av Högsby som inbäddade i den trolska vildmarken kring i huvudsak orterna Allgunnen, Grönskåra och Fagerhult. Sjöarna och vattendragen är rika på bland annat gädda, abborre, gös, braxen och sutare.

På kartan, som bifogas Turistfiskekortet, kan du se vilka fiskevatten som omfattas av Turistfiskekortet och var dessa är belägna. När du köper Turistfiskekortet medföljer en mapp med utförlig information om berörda fiskevatten.

Flera fiskekort går att köpa elektroniskt via iFiske. För vidare information/köp se www.ifiske.se

Läs mer om fiske
www.sveaskog.se
www.svenskafiskevatten.se/hogsby

Moreravinen och More Kastell

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

More Kastell är en kraftig, cirka 25 meter hög, stenformation i Moreravinen, som ligger på gränsen mellan Högsby och Hultsfreds kommun. Ravinen är en så kallad förkastningsspricka, som troligen har sitt ursprung från istiden.

Ravinen är närmare en mil lång. Bredden varierar mellan 20-30 meter och djupet är cirka 30-40 meter.

Upplev den säregna och karga naturen, urskogen och den unika växtfloran med mossor och lavar. Här häckar korpen och lodjur har setts här.

Ge dig själv tid att njuta av en bländande naturupplevelse. Vår svenska allemansrätt säger att naturen är öppen för alla, men du ska självklart visa varsamhet mot naturen och hänsyn till människor och djur.

Kanot
Paddla

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Emåturism Lixhult

Hyr kanadensare eller kajak och paddla i Emån, i en insjö eller i havet. Önskar ni transport av kanoter ombesörjes det gärna enligt överenskommelse. Avsluta gärna paddlingen i den vedeldade badtunnan. Hur skönt som helst!

Läs mer: www.ematurism.se

Aboda Klint

På Aboda Klint finns det möjlighet att hyra kanoter och utforska sjön Kleven och via ån ta sig vidare ända upp till Kvillen. Det finns 4 kanoter att disponera.

Kontakta www.abodaklint.com

Paddla kanot i Högsby kommun

Emån är ett av Sveriges största vattendrag och erbjuder både lugna och natursköna sträckor samt vilda forsar att paddla i. Här kan den erfarne såväl som nybörjaren finna lämpliga vatten. Dessutom kan Högsby erbjuda paddling i ett flertal insjöar och strömmande vattendrag.

Vandring
Vandra

Information: Högsby Turistinformation, telefon 0491-291 59.

Vandringsleden Jonas Stolts Kyrkväg är en historisk vandringsled där du följer i Jonas Stolts fotspår när han år 1820 vandrade de 10,2 km från sitt hem i Basebo till kyrkan i Högsby.

Från Skälsbäcks skola utgår vandringsleder som för den kulturintresserade kan vara en trevlig upplevelse.

Vid Aboda Klint finns motionsspår med 2,5 och 5 km längd, varav 2,5 km-spåret ligger helt inom reservatet medan 5 km spåret går i en slinga runt Kleven. Utmed båda spåren finns rastplatser med bänkar och grillplatser.

Badplats med brygga och grillplats är belägen vid Klevens östra strand intill klintens fot. Här finns även vindskydd för vandringsledens övernattare.

Läs mer: www.abodaklint.com