Coronaviruset/covid-19 – den här hjälpen finns för näringslivet:

20-06-18

Information från Skatteverket, utskick 2

Verkligheten förändras snabbt och coronavirusets följder märks överallt. Nu ser Skatteverket att det uppkommer frågor samt åtgärder från kommuner, regioner och statliga myndigheter för att bl.a. främja sitt lokala näringsliv. I samband med dessa frågor och åtgärder vill Skatteverket upplysa om effekterna som uppkommer enligt rådande regelverk. Ladda ner informationen här:

22 juni kl 12.00 öppnar skatteverket ansökan - Omställningsstöd för stora omsättningstapp 
Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona. Det kommer att gå att söka omställningsstöd hos Skatteverket från den 22 juni klockan 12.00. Här finns mer information.

Med anledning av coronaviruset har regeringen vidtagit flera olika åtgärder för att minska de negativa effekterna som virusets framfart har för näringslivet.

Eftersom allt händer väldigt snabbt i detta är det bra att hålla koll på de olika myndigheternas hemsidor. Här nedan har vi samlat användbar information.

Regeringens information om krispaketet

Vill du veta mer om Regeringens arbete med anledning av det nya coronaviruset hittar ni samlad information här

Det finns nu möjlighet att söka stöd för korttidsarbete.
Läs mer hos Tillväxtverket

Bra och viktiga länkar

 • På verksamt.se finns samlad information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till.
 • Information från Företagarna - Läs mer hos Företagarna
 • Korttidspermittering införs – Läs mer hos Tillväxtverket
 • Finansiellt stöd från Riksbanken – Läs mer hos Riksbanken
 • Karensavdraget slopas tillfälligt – Läs mer hos Försäkringskassan
 • Förslag om tillfälligt avskaffat läkarintyg – Läs mer hos Försäkringskassan
 • Planeringsstöd för bortfall av personal och leveranser av varor och tjänster – MSB
 • Begränsade möjligheter till allmänna sammankomster och tillställningar – Polisen
 • Utrikesdepartementet avråder från att resa utomlands – Läs mer hos UD
 • Smittbärarpenning Aktiebolag – Smittbärarpenning Enskild firma

Anstånd för företag att betala in arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt (skattekrediter)
Ansökan hos Skatteverket hittar du här.

Regeringen ger Almi nytt soliditetsmål för att möjliggöra utökade lånemöjligheter där drabbade branscher/företag särskilt ska prioriteras.

Svenskt näringsliv
Svenskt Näringsliv för en kontinuerlig dialog med regeringen där de har lagt fram förslag som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut i onödan.

Coronavirusets påverkan på handeln
Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation som driver handelns frågor för parti-, detalj- och e-handeln. På svenskhandel.se hittar du samlade nyheter om Corona.

Fler nyheter:

2020-05-04:
Högsby kommun medverkar i Mitt i näringslivet

Mitt i näringslivet

Den 5 maj klockan 12.05-13.00 medverkar Kicki Svensson, näringslivssamordnare i Högsby kommun, i webbsändningen Mitt i näringslivet.

Läs mer och se Mitt i näringslivet

2020-05-04:
Kommunstyrelsen har beslutat om tillfälligt utökad trivselpeng för alla anställda

För att dels uppmuntra Högsby kommuns anställda och samtidigt stödja de näringsidkare som bedriver restaurang- och caféverksamhet i Högsby kommun, införs tillfälligt en utökad trivselpeng.

Läs mer om tillfälligt utökad trivselpeng för Högsby kommuns anställda

2020-04-20:
Mitt i näringslivet – Webbsändning för stärkt näringsliv i Kalmar län

Mitt i näringslivet

Från Oskarshamn livesänder vi under åtta tillfällen 55 minuter fullspäckade med information och inspiration för näringslivets olika parter i hela Kalmar län. Livesändningarna är på tisdagar klockan 12.05 – 13.00, under perioden 21 april – 9 juni. Länk till livesändningarna finns via Facebook-sidan Mitt i näringslivet, samt publiceras på respektive kommuns hemsida i länet.

Läs mer om Mitt i näringslivet

2020-04-17:
Vi behöver din hjälp!

Nu behöver Högsby kommun hjälp av dig som arbetsgivare att bedöma vilka av dina medarbetare som har ett samhällsviktigt arbete och därmed har rätt till barnomsorg vid en eventuell stängning av skola eller förskola.

Läs mer

2020-04-01:
Extra stöd till extern rådgivning

Nu kan företag med upp till 20 anställda med verksamhet i Kalmar län söka stöd för köp av extern kompetens/konsult kopplat till situationen med Covid-19.

Läs mer hos Region Kalmar län

2020-03-27:
Företagsstöd

Läs mer hos Region Kalmar län

2020-03-26:
Föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta på restauranger, barer och caféer

Folkhälsomyndigheten har den 24 mars tagit fram föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta på restauranger, barer och caféer. Föreskrifterna handlar bland annat om att öka avståndet mellan personer som står i kö och att besökare ska äta och dricka sittandes.

Håll dig uppdaterad om föreskrifter och rekommendationer som gäller din verksamhet på:

2020-03-26:
Hjälp från Business Sweden

Business Sweden kan bistå företag med fyra timmars kostnadsfri hjälp från deras utlandskontor vid till exempel problem med leveranser från utlandet.

Kontakta Karin Darlington: Karin.Darlington@business-sweden.se 

2020-03-20:
Beslut om företagsstöd

Med anledning av rådande situation i samband med covid-19 beslutar kommunchefen att Högsby kommun, Östra Smålands Kommunalteknikförbund, Högsby Bostads AB och Högsby Energi AB:

 1. ger företag i Högsby kommun möjlighet att begära anstånd/förlänga betalningstider med 6 månader på fakturor. Det gäller även kommande fakturor till dess att beslutet upphävs. Ingen dröjsmålsränta eller andra avgifter tas ut i dessa fall.
 2. kan vid begäran korta ner betalningstider till företag i Högsby kommun.

2020-03-18:
Meddelande från Almi:

Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och vi finns tillgängliga för företagen som drabbas av krisen

Vi på Almi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder att klara den situation som nu råder. Vi står redo med all vår kompetens och expertis. Vi har alla våra 40 kontor öppna, kontakta gärna en av våra rådgivare om du vill diskutera ditt företags situation. Kontaktinfo får du genom kundtjänst på telefon 0771-55 85 00 eller på almi.se. Vi uppdaterar också kontinuerligt Almis sida Information med anledning av coronaviruset.

Livskraftiga företag ska inte behöva slås ut på grund av coronavirusets spridning. Här är våra tre viktigaste råd till dig som är företagare.

1. Upprätta en handlingsplan
Det är viktigt att hantera de utmaningar som man har här och nu, men glöm inte heller att rusta för det som kommer. Nyttja den kompetens som finns i ditt bolag, till exempel i din styrelse. Gör en handlingsplan för att styra om din verksamhet utifrån den nu rådande situationen och jobba med ett par olika scenarier. Vänd dig till Almi för råd för vi kan hjälpa dig genom att visualisera hur olika scenarios kan påverka din resultat- och balansräkning.

2. Säkerställ din likviditet
Ett vanligt problem som uppstår tidigt är kopplat till företagets likviditet. Många företag har förhoppningsvis byggt upp en ekonomisk buffert som kan hjälpa med de akuta ekonomiska utmaningar som företaget ställs inför, men det är viktigt att se över hela den ekonomiska situationen. Ha en tät dialog med Almi, din bank och revisor för att säkerställa en eventuell likviditetsförstärkning under den rådande situationen.

3. Frisk personal – se digitaliseringens möjligheter
Frisk personal är en förutsättning för ditt företags verksamhet. Följ därför rekommendationerna från vården och Folkhälsomyndigheten. Använd digitala hjälpmedel i den mån det går för att undvika smittspridning.

Så här arbetar Almi i denna extraordinära situation:

– Vi prioriterar digitala möten och vid fysiska möten ska deltagarna känna sig trygga med att nödvändiga försiktighetsåtgärder har vidtagits. Läs mer om detta på vår hemsida.

– Många frågor handlar om seminarier, event och liknande aktiviteter. I den mån det går ställer vi om seminarium till att vara digitala och större seminarier och event som arrangeras av Almi skjuter vi upp. Våra medarbetare kommer inte att delta på externa event.

Almis 16 dotterbolag har bra kontakt med det lokala näringslivet och följer den regionala utvecklingen på nära håll. Med våra 40 kontor runt om i landet finns våra rådgivare för att stötta små och medelstora företag genom denna svåra situation. Du är välkommen att höra av dig till oss!

Läs mer hos Almi