Coronaviruset/covid-19 – den här hjälpen finns för näringslivet

Nedan följer ett antal länkar som är bra att följa för senaste informationen om Corona och covid-19

Bra och viktiga länkar

  • På verksamt.se finns samlad information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till.
  • Information från Företagarna - Läs mer hos Företagarna
  • Finansiellt stöd från Riksbanken – Läs mer hos Riksbanken
  • Regler inom sjukförsäkringen – Läs mer hos Försäkringskassan
  • Planeringsstöd för bortfall av personal och leveranser av varor och tjänster – MSB
  • Begränsade möjligheter till allmänna sammankomster och tillställningar – Polisen
  • Resa utomlands – Läs mer hos UD
  • Smittbärarpenning Aktiebolag – Smittbärarpenning Enskild firma

Anstånd för företag att betala in arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt (skattekrediter)
Ansökan hos Skatteverket hittar du här

Regeringen ger Almi nytt soliditetsmål för att möjliggöra utökade lånemöjligheter där drabbade branscher/företag särskilt ska prioriteras.

Svenskt näringsliv
Svenskt Näringsliv för en kontinuerlig dialog med regeringen där de har lagt fram förslag som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut i onödan.

Coronavirusets påverkan på handeln
Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation som driver handelns frågor för parti-, detalj- och e-handeln. På svenskhandel.se hittar du samlade nyheter om Corona.

FLER NYHETER

2021-06-17:

Region Kalmar län: Vägledningen "När smittan kommer" är uppdaterad

2021-03-25:

Fri hemkörning av dagens lunch – take away

2020-11-24:

Hemleverans av varor i Högsby kommun

2020-11-09:
Frågor och svar om regler för restauranger, krogar m.m.

Läs hos Folkhälsomyndigheten

2020-11-06:
Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare införs

Mot bakgrund av att många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av covid-19-utbrottet har regeringen fattat beslut om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare.

Läs hela pressmeddelandet från Näringsdepartementet på regeringen.se

2020-09-15:
Omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare

Mot bakgrund av att många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av covid-19-utbrottet föreslår regeringen ett stöd på 3,5 miljarder kronor till dessa företag under 2020. I budgetpropositionen för 2021 föreslås att ytterligare 1,5 miljarder kronor avsätts för 2021. Regeringens förslag föreslås träda ikraft så snart som möjligt och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Läs hela pressmeddelandet från Näringsdepartementet på regeringen.se

2020-09-09:
Stöd till kompetensutveckling för varslade/uppsagda

Högsby kommun startar nu, i samarbete med Region Kalmar län, ett projekt med kompetensutveckling av personer som blivit varslade/uppsagda i kommunen.

Läs mer om projektet med kompetensutveckling

2020-09-03:
Extra stöd till extern rådgivning

Nu kan företag i Kalmar län med upp till 20 anställda åter söka extra stöd för extern rådgivning kopplat till Covid-19.

Extern rådgivning med avtalade konsulter
Region Kalmar län har tecknat avtal med ett antal konsultfirmor inom områden som ekonomi, juridik, personalfrågor och finansiering. Du kan exempelvis få hjälp vid ansökan om statliga stödpaket eller att gå igenom ekonomin i ditt företag. Max antal rådgivningstimmar per företag uppgår till 8 timmar och stödet kan endast sökas en gång, men har du beviljats extrastöd under våren gör vi en ny bedömning. Rådgivningen måste vara genomförd senast 2021-09-30.

Läs mer hos Region Kalmar län om extra stöd till extern rådgivning 

2020-06-22:
22 juni klockan 12.00 öppnar Skatteverket ansökan - Omställningsstöd för stora omsättningstapp 

Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona. Det kommer att gå att söka omställningsstöd hos Skatteverket från den 22 juni klockan 12.00. Här finns mer information.

20-06-18:
Information från Skatteverket, utskick 2

Verkligheten förändras snabbt och coronavirusets följder märks överallt. Nu ser Skatteverket att det uppkommer frågor samt åtgärder från kommuner, regioner och statliga myndigheter för att bland annat främja sitt lokala näringsliv. I samband med dessa frågor och åtgärder vill Skatteverket upplysa om effekterna som uppkommer enligt rådande regelverk. Ladda ner informationen här:

2020-06-10:
Information från Folkhälsomyndigheten

I slutet av den här veckan (24) så kommer krisinformation.se att gå ut med uppdaterad information för dig som är företagare inom besöksnäringen. Bland annat så kommer det att finnas checklistor för verksamhetsutövare så att man inte missar någon av de restriktioner/rekommendationer som gäller inför sommaren.

Dessutom kommer det att finnas information för utländska medborgare/turister på 22 olika språk om hur man söker vård. Väntar ni utländska gäster så kan det vara en god idé att ha informationen utskriven på deras eget språk om någon skulle insjukna under vistelsen hos er.

Läs mer på krisinformation.se

2020-05-08:
Dela arbetskraft

Många arbetsgivare har tvingats till permitteringar och varsel. Andra har blivit underbemannade och har behov av resurser. Region Kalmar län har nu skapat en tjänst för att arbetsgivare ska kunna dela arbetskraft med varandra.

Läs mer hos Region Kalmar län

2020-05-04:
Kommunstyrelsen har beslutat om tillfälligt utökad trivselpeng för alla anställda

För att dels uppmuntra Högsby kommuns anställda och samtidigt stödja de näringsidkare som bedriver restaurang- och caféverksamhet i Högsby kommun, införs tillfälligt en utökad trivselpeng.

Läs mer om tillfälligt utökad trivselpeng för Högsby kommuns anställda

2020-04-17:
Vi behöver din hjälp!

Nu behöver Högsby kommun hjälp av dig som arbetsgivare att bedöma vilka av dina medarbetare som har ett samhällsviktigt arbete och därmed har rätt till barnomsorg vid en eventuell stängning av skola eller förskola.

Läs mer om att vi behöver din hjälp

2020-04-01:
Extra stöd till extern rådgivning

Nu kan företag med upp till 20 anställda med verksamhet i Kalmar län söka stöd för köp av extern kompetens/konsult kopplat till situationen med Covid-19.

Läs mer hos Region Kalmar län

2020-03-27:
Företagsstöd

Läs mer hos Region Kalmar län

2020-03-26:
Föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta på restauranger, barer och caféer

Folkhälsomyndigheten har den 24 mars tagit fram föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta på restauranger, barer och caféer. Föreskrifterna handlar bland annat om att öka avståndet mellan personer som står i kö och att besökare ska äta och dricka sittandes.

Håll dig uppdaterad om föreskrifter och rekommendationer som gäller din verksamhet på:

2020-03-26:
Hjälp från Business Sweden

Business Sweden kan bistå företag med fyra timmars kostnadsfri hjälp från deras utlandskontor vid till exempel problem med leveranser från utlandet.

Kontakta Karin Darlington: Karin.Darlington@business-sweden.se 

2020-03-20:
Beslut om företagsstöd

Med anledning av rådande situation i samband med covid-19 beslutar kommunchefen att Högsby kommun, Östra Smålands Kommunalteknikförbund, Högsby Bostads AB och Högsby Energi AB:

  1. ger företag i Högsby kommun möjlighet att begära anstånd/förlänga betalningstider med 6 månader på fakturor. Det gäller även kommande fakturor till dess att beslutet upphävs. Ingen dröjsmålsränta eller andra avgifter tas ut i dessa fall.
  2. kan vid begäran korta ner betalningstider till företag i Högsby kommun.

2020-03-18:
Meddelande från Almi:

Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och vi finns tillgängliga för företagen som drabbas av krisen

Vi på Almi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder att klara den situation som nu råder. Vi står redo med all vår kompetens och expertis. Vi har alla våra 40 kontor öppna, kontakta gärna en av våra rådgivare om du vill diskutera ditt företags situation. Kontaktinfo får du genom kundtjänst på telefon 0771-55 85 00 eller på almi.se. Vi uppdaterar också kontinuerligt Almis sida Information med anledning av coronaviruset.

Livskraftiga företag ska inte behöva slås ut på grund av coronavirusets spridning. Här är våra tre viktigaste råd till dig som är företagare.

1. Upprätta en handlingsplan
Det är viktigt att hantera de utmaningar som man har här och nu, men glöm inte heller att rusta för det som kommer. Nyttja den kompetens som finns i ditt bolag, till exempel i din styrelse. Gör en handlingsplan för att styra om din verksamhet utifrån den nu rådande situationen och jobba med ett par olika scenarier. Vänd dig till Almi för råd för vi kan hjälpa dig genom att visualisera hur olika scenarios kan påverka din resultat- och balansräkning.

2. Säkerställ din likviditet
Ett vanligt problem som uppstår tidigt är kopplat till företagets likviditet. Många företag har förhoppningsvis byggt upp en ekonomisk buffert som kan hjälpa med de akuta ekonomiska utmaningar som företaget ställs inför, men det är viktigt att se över hela den ekonomiska situationen. Ha en tät dialog med Almi, din bank och revisor för att säkerställa en eventuell likviditetsförstärkning under den rådande situationen.

3. Frisk personal – se digitaliseringens möjligheter
Frisk personal är en förutsättning för ditt företags verksamhet. Följ därför rekommendationerna från vården och Folkhälsomyndigheten. Använd digitala hjälpmedel i den mån det går för att undvika smittspridning.

Så här arbetar Almi i denna extraordinära situation:

– Vi prioriterar digitala möten och vid fysiska möten ska deltagarna känna sig trygga med att nödvändiga försiktighetsåtgärder har vidtagits. Läs mer om detta på vår hemsida.

– Många frågor handlar om seminarier, event och liknande aktiviteter. I den mån det går ställer vi om seminarium till att vara digitala och större seminarier och event som arrangeras av Almi skjuter vi upp. Våra medarbetare kommer inte att delta på externa event.

Almis 16 dotterbolag har bra kontakt med det lokala näringslivet och följer den regionala utvecklingen på nära håll. Med våra 40 kontor runt om i landet finns våra rådgivare för att stötta små och medelstora företag genom denna svåra situation. Du är välkommen att höra av dig till oss!

Läs mer hos Almi