Här är du: Kommun » Lättläst » Vilka bestämmer i kommunen

Vilka bestämmer i kommunen

Alla som bor i Högsby kommun och är över 18 år får vara med och bestämma vilka personer och partier som ska styra kommunen. Detta sker med röstning vid partival och samtidigt personval vart fjärde år. De valda som röstas fram kallas politiker och kan vara med i till exempel kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, nämnder och i utskott.

Kommunfullmäktige

Det är politiker och partier som finns i kommunfullmäktige som bestämmer i kommunen. Vid röstningar i kommunfullmäktige tas det beslut om olika saker som påverkar de som bor eller arbetar i kommunen.

35 politiker är med i kommunfullmäktige i Högsby kommun. Det är antalet röster per parti från valet vart fjärde som bestämmer hur många platser ett parti får i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktiges ordförande heter Anders Ek (Centerpartiet).

Partier som finns med i kommunfullmäktige perioden år 2015 till 2018:
Socialdemokraterna, 13 platser
Centerpartiet, 8 platser
Nya Moderaterna, 3 platser
Sverigedemokraterna, 6 platser
Kristdemokraterna, 3 platser
Vänsterpartiet, 1 plats
Miljöpartiet, 1 plats

På sidan Politiken och i tidningarna Nyheterna och Oskarshamns-Tidningen, står det när kommunfullmäktige har möte och vad man ska besluta om. Alla invånare får komma och lyssna och ställa frågor.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen bestämmer om det som händer inom den kommunala organisationen. 11 politiker finns med i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande heter Stihna Johansson Evertsson (Centerpartiet).

Nämnder och utskott

Nämnder och utskott finns det i kommunen. Deras arbete och uppgift är att hantera frågor som berör ett område inom kommunen. Det kan vara om skola, miljö, personal, sociala frågor med mera. De kan också stödja kommunstyrelsens arbete eller ta fram fakta och förslag.

Senast kontrollerad: 2015-12-03.
Snabbval