Här är du: Besökare » Turism » Aktiviteter

Aktiviteter

Välkommen att upptäcka och deltag i kommunens olika aktiviteter bl.a. följande:

Aboda Klints fritids- och äventyrsområde
www.abodaklint.com

Området kring Aboda Klint präglas av storslagen utsikt och hänförande natur med vandringsleder och stigar. Här finns skidbacke, belagda joggingspår, kanoter och båtar att hyra och ett bra fiske. På Aboda Klint finns allmänna grillplatser, stugor för uthyrning och ett café för fika eller mat.

 

 

 

 

 

 

Bada
Information Högsby Turistinformation tel. 0491-291 59
Besök våra fina badplatser t.ex. Gösjön i Berga, Välen i Fagerhult, Kleven i Aboda och Övrasjön i Fågelfors.

Cykla
Information Högsby Turistinformation tel. 0491-291 59
Vår - sommar – höst: Vår nya cykelled för dig 15 mil genom trolsk vildmark och vidare genom ett vackert odlingslandskap. Du kommer att cykla förbi alla våra smultronställen och längs leden finns boende för alla smaker.

Etapp 1: Högsby-Fågelfors-Fagerhult 4,5 mil
Etapp 2: Fagerhult-Björkshult-Aboda Klint 6 mil
Etapp 3: Aboda-Värlebo 2,5 mil
Etapp 4: Värlebo-Högsby 2,7 mil

 

Fiska
Information Högsby Turistinformation tel. 0491-291 59

Högsby Turistinformation säljer olika fiskekort för olika sjöar och vattendrag och Emån samt Sverigefiskekortet. Med Turistfiskekortet fiskar Du under en eller två veckor i 27 stycken sjöar och rinnande vattendrag naturskönt belägna inom Högsby kommun. Fiskevattnen ligger såväl i den vackra Emådalen i närheten av Högsby som inbäddade i den trolska vildmarken kring i huvudsak orterna Allgunnen, Grönskåra och Fagerhult. Sjöarna och vattendragen är rika på bl.a. gädda, abborre, gös, braxen och sutare.

På kartan, som bifogas Turistfiskekortet, kan Du se vilka fiskevatten som omfattas av Turistfiskekortet och var dessa är belägna. När Du köper Turistfiskekortet medföljer en mapp med utförlig information om berörda fiskevatten.

Flera fiskekort går att köpa elektroniskt via iFiske. För vidare information/köp se http://www.ifiske.se

www.hogsby.se/Kommun/Organisation/Turism/Fiske
www.sveaskog.se
www.svenskafiskevatten.se/hogsby

Moreravinen och More Kastell
Information Högsby Turistinformation tel. 0491-291 59

More Kastell är en kraftig, ca 25 meter hög, stenformation i Moreravinen, som ligger på gränsen mellan Högsby och Hultsfreds kommun. Ravinen är en s.k. förkastningsspricka, som troligen har sitt ursprung från istiden. Ravinen är närmare en mil lång. Bredden varierar mellan 20-30 meter och djupet är ca 30-40 meter. Upplev den säregna och karga naturen, urskogen och den unika växtfloran med mossor och lavar. Här häckar korpen och lodjur har setts här.

Ge Dig själv tid att njuta av en bländande naturupplevelse. Vår svenska allemansrätt säger att naturen är öppen för alla, men du ska självklart visa varsamhet mot naturen och hänsyn till människor och djur.

Paddla
Information Högsby Turistinformation tel. 0491-291 59

Emåturism Lixhult
Hyr kanadensare eller kajak och paddla i Emån, i en insjö eller i havet. Önskar ni transport av kanoter ombesörjes det gärna enligt överenskommelse. Avsluta gärna paddlingen i den vedeldade badtunnan. Hur skönt som helst!
Läs mer:www.ematurism.se

Aboda Klint
På Aboda Klint finns det möjlighet att hyra kanoter och utforska sjön Kleven och via ån ta sig vidare ända upp till Kvillen. Det finns 4 kanoter att disponera.

För mer information:
Aboda café & restaurang
Monica Blomdin 0491-230 08
Läs mer:www.abodacafe.com

Paddla kanot i Högsby kommun
Emån är ett av Sveriges största vattendrag och erbjuder både lugna och natursköna sträckor samt vilda forsar att paddla i. Här kan den erfarne såväl som nybörjaren finna lämpliga vatten. Dessutom kan Högsby erbjuda paddling i ett flertal insjöar och strömmande vattendrag.
Isättning sker vid bron i Ryningsnäs. Vid Forsaryds kraftstation krävs ett lyft för att komma vidare mot Högsby. Där tas kanoten upp vid bron för att isättas nedanför kraftstationen. Turen fortsätter mot Åsebo där upptagning sker i anslutning till bron. Större delen av etappen är invallad. Emån fortsätter sedan i Mönsterås kommun.

Vandra
Information Högsby Turistinformation tel. 0491-291 59
Vandringsleden Jonas Stolts Kyrkväg är en historisk vandringsled där du följer i Jonas Stolts fotspår när han år 1820 vandrade de 10,2 km från sitt hem i Basebo till kyrkan i Högsby.

Högsbyleden sträcker sig genom Högsby kommun från Hornsö till Bockara med början vid Hornsö och slut efter Gösjön. Leden är 8 mil lång, uppdelad på sex etapper och går genom kulturbygd och vildmarksnatur. En vacker och intressant vandringsled genom ett genuint småländskt landskap.
Uppdatering av Högsbyleden kommer att göras så snart som möjligt.
På sträckan från Bjärshultsmåla till Aboda klint söder om Ekenäs finns ett stort område med tät ungskog och det är svårt att följa leden här. 

Vid Aboda Klint finns motionsspår med 2,5 och 5 km längd, varav 2,5 km-spåret ligger helt inom reservatet medan 5 km spåret går i en slinga runt Kleven. Utmed båda spåren finns rastplatser med bänkar och grillplatser. Badplats med brygga och grillplats är belägen vid Klevens östra strand intill klintens fot. Här finns även vindskydd för vandringsledens övernattare. Läs mer: www.abodaklint.com

Senast kontrollerad: 2019-06-10.
Snabbval