Här är du: Kommun » Kommunhuset

Kommunhuset

Den 12 juni firade vi att kommunhuset i Högsby fyller 100 år!

Firandet blir den 12 juni och inleds med en lunch för särskilt inbjudna gäster, sedan blir det tårtkalas och underhållning för allmänheten i tingshusparken och visning med guide i kommunhuset. Kvällen avslutas med kommunfullmäktigesammanträde.

Här kan du se bilder från evenemanget >>>

Följ evenemanget på facebook här >>>

Program 12 juni 2017:

12.30 Lunch för inbjudna gäster

14.30

Tal av bland annat kommunchef Anders Johansson och före detta kommunalrådet Nils-Erik Gustafsson, fanfarer och musik med Berga Blås

Historisk återinvigning av Tingshuset à la 1917, dramatiserat av Kalmar Läns Museum m fl. med högtidstal av Anders Ek, ordförande KF.

Start för Tårtkalas i Tingshusparken intill Kommunhuset – Högsby Kommun bjuder alla besökare på tårta!

Avtäckning av Minnesplatta

15.00

Start gratis guidningar inne i Kommunhuset, musik i Tingshusparken.

Utdelning av Minnesbrosch och fotografering av alla i tidstypiska sekelskifteskläder.

Antiktältet - ta med något du tror är ett sekelskiftesföremål och få veta mer & värdering av antikexperten Peder Lamm.

Tårtkalas och ovanstående pågår till kl 18.30.

18.30 Högsby Kommunfullmäktige med bl a allmänhetens frågestund

19.00 Föreläsning av Peder Lamm på Högsby Bibliotek, Storgatan 17 / Kulturmåndag.

Högsby kommunhus, före detta tingshus för
Aspelands- och Handbörds domsaga

Tomten för tingshusbygget avsöndrades 1914 från kyrkoherdebostället Högsholm nr 1. De gamla kyrkstallar som stod på platsen utmed landsvägen revs men ett av dem flyttades till järnvägsstationen.

Huset var ritat av dåvarande stadsarkitekten i Kalmar, J Fredrik Olson. Huset byggdes 1917 med rött tegel på granitsockel i den tidens nationalromantiska stil. Byggmästare var Karl Pettersson, Högsby och Nils Andersson, Ruda. Byggnadskostnaden blev 85 000 kr. Inredningen och möblerna i mörk ek tillverkades i Frövi Möbelfabrik. Tingshuset invigdes i samband med första rättegångsdagen vid hösttinget den 2419 1917.

På nedre våningen fanns förutom själva tingssalen sammanträdesrum för "nämnden" samt kontorsrum för domare, åklagare och försvarare samt arkiv. 1 byggnadens östra gavel fanns även två rum och kök för tingshusvaktmästaren. Mellanvåningen var bostad för häradshövdingen (domaren). Salongen var försedd med parkettgolv av ek. Tredje våningen var inredd med enkelrum för notarien och länsman. Dessutom fanns där fyra sovrum för de tjänstgörande nämndemän som önskade övernatta. I källaren fanns fyra arrester och vaktrum som utgjorde rannsakningshäkte i de fall då rättegången drog ut över flera dagar. Det fanns även en fånggård innanför järnstaket i anslutning till arresten.

Den uthusbyggnad som idag används som garage var tingshusstall och inrymde 19 stallplatser, vagnskjul och avträde.

Fram till 1965 var Högsby kansliort och bostadsort för häradshövdingen, men efter sammanslagning med Oskarshamns rådhusrätt beslutades att domsagan skulle ha sitt huvudsäte i Oskarshamn. Som tingsplats fungerade huset i Högsby fram till och med 1970.

1965 köpte Högsby kommun huset av "tingshusbyggnadsskyldige" för 205 000 kronor. Mellan åren 1968 och 1970 började byggnaden användas som kommunhus. Huset har byggts om och upprustats i omgångar. Idag är det arbetsplats för cirka 39 personer.

Tuva Bojstedt är samordnande av kommunhusets
100-årsjubileum. Har du frågor eller idéer? Kontakta gärna Tuva, 070-6441802 eller tuva.bojstedt@hogsby.se

Senast kontrollerad: 2017-06-19.
Snabbval
Snabbval